Shpërndaje lajmin

Çdo vit në Zvicër regjistrohen rreth 14,000 raste të pickimit të rriqrave, një rritje prej 40% krahasuar me një dekadë më parë.
“Zona e habitatit të përshtatshëm për rriqrat është rritur me pothuajse dy të tretat midis 2009 dhe 2018”, tha në një deklaratë të enjten Felix Ineichen, një ekspert i rriqrave në SUVA, Fondi Kombëtar Zviceran i Sigurimit të Aksidenteve, duke cituar një studim nga studiuesit në Zvicrën frëngjishtfolëse, përcjell albinfo.ch.
Sipërfaqja ku gjenden këta parazitë që thithin gjak është rritur me 4000 km2 në dhjetë vjet. Ngrohja globale po inkurajon përhapjen e rriqrave në Zvicër, sipas një studimi. Kushtet në zonat midis 500 dhe 1000 metra mbi nivelin e detit janë bërë më të favorshme për rriqrat, të cilat “po bëhen gjithnjë e më të lumtura atje”, thotë Ineichen.
Në të njëjtën kohë, numri i pickimeve të rriqrave është rritur nga një mesatare prej 10,000 në vit midis 2012 dhe 2016, në 14,000 midis 2017 dhe 2021.
Në numrin e pickimeve të rriqrave ndikojnë edhe kushtet e motit, thekson SUVA. Nëse temperaturat rriten nga marsi e në vazhdim, rriqrat dalin më herët nga letargji dhe ka më shumë njerëz jashtë. Kulmi i pickimeve është midis majit dhe qershorit. Rriqrat ushqehen me gjak dhe gjenden në drithëra, në bimë dhe buzë rrugëve në kërkim të një bujtësi. Vendet e tyre të preferuara të ngjitjes janë shpesh zgavra e gjurit dhe ijëve dhe koka te fëmijët. Rriqrat mund të transmetojnë sëmundje infektive, si borrelioza ose meningjiti. Nuk ka vaksinë kundër borreliozës, e quajtur edhe sëmundja Lyme, por ajo mund të trajtohet me antibiotikë. Në rastin e meningoencefalitit pranveror (VME), ecuria e sëmundjes mund të jetë e rëndë, me dëmtime të qëndrueshme dhe vdekje, përcjell tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *