Zvicër: Pranvera më e ftohtë në 30 vitet e fundit

Shpërndaje lajmin

Sipas Meteo Swiss, pranvera e këtij viti ishte më e ftohta në 30 vjet. Temperatura mesatare e majit në të gjithë vendin ishte 2.5 ° C nën normën 1981-2010.

Gjatë 30 viteve të fundit, vetëm 2019 dhe 2013 ishin afër që të kishin temperaturat e majit aq të ftohta sa ishin në maj 2021. Kur maji i ftohtë u shtohet temperaturave gjatë pjesës tjetër të pranverës 2021, është pranvera më e ftohtë në Zvicër për më shumë se 30 vjet, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Përveç kësaj, shiu pothuajse i përditshëm e bëri majin 2021 majin e dytë ose të tretë më të lagësht, në varësi të rajonit, që kur filluan matjet.

Moti i ftohtë i lagësht në maj 2021 u shkaktua nga një sistem me presion të ulët nga veriperëndimi që solli ajër të lagësht të ftohtë nga Atlantiku. Gjatë 27 ditëve të para të majit 2021, shiu ose bora binin pothuajse çdo ditë në pjesën më të madhe të Zvicrës. Gjatë kësaj periudhe, vetëm 3, 8 dhe 9 maj ne kemi shi pa pjesën më të madhe të Zvicrës.

Reshjet e shiut në të gjithë Zvicrën ishin më shumë se 135% të normës 1981-2010. Në Montana në Valais ishte gati 250% më e lartë.

Si rezultat i të ftohtit, pemët e kudogjendshme të ahut të Zvicrës u kthyen në jeshile 4 ditë më vonë se normalja, e cila është zhvillimi më i fundit i gjetheve në ah që nga viti 1991. Për më tepër, pemët e çelitit dhe blirit u bënë jeshile 5 deri në 7 ditë më vonë se normalja.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *