Zvicër: Qeveria do të “rishpërndajë” refugjatët ukrainas

0
Shpërndaje lajmin

Që nga fillimi i luftës, shumë njerëz që ikën nga Ukraina kanë qëndruar te të afërmit ose miqtë në Zvicër. Deri më tani, Sekretariati Shtetëror për Migrim (SEM) i ndante këta njerëz në kantonet ku gjenin strehim, njofton albinfo.ch.
Megjithatë, ky sistem rezultoi që disa kantone të kishin një numër joproporcional të lartë (në raport me popullsinë lokale) të refugjatëve. Për t’i rishpërndarë ato në mënyrë më të barabartë, qeveria do të ndajë të ardhurit e rinj në kantonet, të cilat deri më tani kanë pranuar proporcionalisht më pak refugjatë se sa ato me volum të lartë. Ky sistem do të zbatohet edhe nëse të ardhurit ukrainas kanë banesa familjare dhe të garantuara në kantone të tjera.
Arsyeja për këtë lëvizje, thanë autoritetet, është se disa kantone jo vetëm që duhet të strehojnë më shumë njerëz dhe të regjistrojnë më shumë fëmijë në shkollat ​​lokale, “por ata gjithashtu duhet të marrin më shumë asistencë sociale për të siguruar jetesën e këtyre njerëzve dhe për të ofruar më shumë shërbime mbikëqyrjeje“.
Me përjashtim të rasteve të veçanta (të përcaktuara nga autoritetet), refugjatët nuk do të kenë fjalë në lidhje me kantonin në të cilin do të ndahen. Ky është një kusht i vendosur nga qeveria për marrjen e ndihmës publike.
Sistemi i ri i alokimit do të fillojë të hënën dhe do të vazhdojë derisa të arrihet një shpërndarje më proporcionale. /Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *