Zvicër: Rënie e mëtejshme e numrit të banesave të lira më 2023

0
Shpërndaje lajmin

Më 1 qershor 2023 në Zvicër kishte 54,765 shtëpi të lira, që përkon me 1,15% të stokut të banesave (përfshirë shtëpitë për një familje). Prandaj, shkalla e banesave të lira u ul me 0.16 pikë përqindjeje në një vit. Kjo është rënia e tretë radhazi. Në total ka pasur 6731 banesa të lira më pak se një vit më parë, që korrespondon me një rënie prej 10.9%. Këto janë disa nga rezultatet e numërimit të banesave të lira të kryera nga Zyra Federale e Statistikave (FSO), përcjell albinfo.ch.
Norma e banesave vakante ra me 0.16 pikë përqindjeje, nga 1.31% në 1.15% në një vit. Më 1 qershor 2023, ditën e referencës, shtatë rajonet kryesore të Zvicrës raportuan një numër më të ulët të shtëpive të lira se një vit më parë. Rënia ishte më e theksuar në rajonet e mëdha të Ticino-s (nga 2,49% në 2,17%), Zvicrës Lindore (nga 1,42% në 1,17%) dhe Espace Mitteland (nga 1,82% në 1,61%).
Në krahasim kantonal, kantonet Zug dhe Gjenevë kishin normat më të ulëta të banesave të lira, me 0.42% secili. Kjo normë ishte gjithashtu nën 0.5% më 1 qershor 2023 në kantonin Obwalden (0.43%). Është ulur në 21 kantone dhe është rritur vetëm në pesë kantone krahasuar me vitin e kaluar. Kantoni Jura shënoi rritjen më të madhe (+0,21 pikë përqindje në 3,17%) si dhe normën më të lartë të banesave të lira në Zvicër. Normat e vendeve të lira të punës mbi 2% u vunë re gjithashtu në kantonet Solothurn (2.39%) dhe Ticino (2.17%).
Më pak shtëpi të lira në treg
Në shifra absolute, kishte 6,731 më pak njësi banimi të pabanuara në treg sesa më 1 qershor 2022. Numri i banesave të lira pësoi rënien më të madhe në kantonet e Aargau (-918 njësi), Bernë (-816 njësi ) dhe Ticino (-773 njësi). Në datën e referencës, 1 qershor 2023, ishte më e larta në kantonin e Bernës, si në vitin e kaluar, kur arriti në 7,817 njësi. Numri i banesave vakante ishte më i lartë se një vit më parë në kantonet e Gjenevës (+130 njësi), Lucernit (+124 njësi), Jura (+100 njësi), Zug (+58 njësi), Nidwalden (+16 njësi) dhe Basel-Landschaft (+6 njësi).
Ulje e qartë në banesat e lira me qira dhe në ndërtimet e reja
Më 1 qershor 2023, gjithsej 44,213 shtëpi me qira ishin të lira, 8,343 ose 15,9% më pak se një vit më parë. Numri i banesave të reja të pabanuara (më pak se 2 vjeç) është ulur gjithashtu: vetëm 4,131 banesa të reja të ndërtuara u ofruan në treg në datën e referencës. Kjo përfaqëson 732 njësi, ose 15.1% më pak se një vit më parë.
Më shumë godina të pabanuara dhe shtëpi të shkëputura në treg
Numri i apartamenteve në pronësi të ofruara për shitje është rritur me 18% (+1612 njësi) krahasuar me një vit më parë. Në total u nxorën në shitje 10.552 shtëpi të lira. Që nga 1 qershori 2023, kishte gjithashtu 6,124 shtëpi të pabanuara për një familje të disponueshme në treg në Zvicër, ose 795 njësi më shumë (+14,9%) se një vit më parë.
Rritja e numrit të banesave të mëdha të lira
Krahasuar me 1 qershor 2022, numri i banesave të lira ka rënë kryesisht për apartamentet 1 deri në 3 dhoma (midis -15.3% dhe -15.6%). Zvogëlohet edhe oferta e banesave të lira me 4 dhoma (-9.8%). Nga ana tjetër, numri i apartamenteve të mëdha (5 dhoma e më shumë) të ofruara në datën e referencës u rrit me 2.9% për 5 dhoma dhe me 18% për 6 dhoma e më shumë.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *