Zvicër: Rreth 60 për qind e fëmijëve, në përkujdesje jashtë familjes

0
Shpërndaje lajmin

36 për qind e 4-12-vjeçarëve, nga ana tjetër, kujdeseshin për objekte të tilla, si shkollat ditore ose qendrat e kujdesit pas shkollës dhe 24 për qind kujdeseshin për gjyshërit e tyre.
Një e dhjeta e fëmijëve nën moshën 13 vjeç vëzhguan njerëz të tjerë nga mjedisi si miqtë, të afërmit ose fqinjët. Kujdestarët e fëmijëve kishin 5 për qind të fëmijëve, dado, au pairs ose babysitter 4 për qind, shkruan SRF, përcjell albinfo.ch.
Të ardhurat përcaktojnë kujdesin
Kujdesi i jashtëm i fëmijëve është shpesh një çështje për çantën, siç thekson edhe BFS. Në familjet me të ardhura më të larta, 83 për qind e fëmijëve kanë marrë përkujdesje jashtëfamiljare, në familjet me të ardhura më të ulëta 38 për qind.
Ndryshime të mëdha ishin veçanërisht të dukshme në qendrat e kujdesit ditor dhe ofertat jashtëshkollore, të cilat përdorën 62 për qind të të ardhurave më të larta dhe 23 për qind të të ardhurave më të ulëta. Në grupin e mesëm të të ardhurave, ishin kryesisht gjyshërit ata që ndërhynë.
Kujdes shtesë për fëmijët e vegjël, nën mesataren e BE-së
Në një krahasim evropian, në Zvicër kishte 30 për qind më pak fëmijë në një qendër ditore ose kujdestare se sa në BE me 36 për qind. Kohëzgjatja e kujdesit ishte gjithashtu më e shkurtër. Vetëm pesë për qind e fëmijëve të vegjël në Zvicër kujdeseshin jashtë familjes për më shumë se 30 orë në javë. Mesatarja e BE-së ishte 21 për qind.
Më i përhapur në Zvicër sesa në vendet fqinje është kujdesi për më të rinjtë nga gjyshërit, individë të tjerë privatë apo kujdestarë të fëmijëve me 42 për qind. Në Gjermani këto proporcione ishin 9 për qind, në Francë 13 për qind, në Austri 30 për qind dhe në Itali 39 për qind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *