Zvicër: Rriten 20 për qind kthimet e azilkërkuesve të refuzuar

0
Shpërndaje lajmin

Shifrat nga Sekretariati Shtetëror për Migrim (SEM) tregojnë se më shumë se një e pesta azilkërkues të refuzuar u larguan nga Zvicra në vitin 2023. “Vitin e kaluar, 5742 persona të dëbuar u larguan nga Zvicra vullnetarisht ose me forcë”, shkruan SEM. Numri i nisjeve ishte më i lartë se një vit më parë, si për kthimin në vendin e origjinës (+11.5 për qind) ashtu edhe për transfertat e Dublinit (+28.3 për qind). Gjithsej 2023 persona (35.2 përqind) janë larguar vullnetarisht, 3719 persona (64.8 përqind) janë riatdhesuar.
Me 474 persona, preken veçanërisht azilkërkuesit nga Algjeria. Kjo pasohet nga Turqia (363) dhe Gjeorgjia (362). Përveç kësaj, 10,978 persona me statusin e mbrojtjes S gjithashtu u kthyen vullnetarisht në Ukrainë. Në total, numri i largimeve nga Zvicra në vitin 2023 ishte gjithsej 16.720 persona, transmeton albinfo.ch.
Zvicra përfiton nga sistemi i azilit në Dublin
Azilkërkuesit nga Magrebi janë prekur rëndë nga kthimet. Këta të rinj kryesisht ikin për arsye ekonomike. Perspektiva e azilit për këta persona është e vogël. Kjo është arsyeja pse SEM është krenare për bashkëpunimin e saj me Algjerinë. “Kjo përfshin jo vetëm mbajtjen e një dialogu të vazhdueshëm me të gjitha këto shtete, por edhe përmes marrëveshjeve për migrimin dhe kthimin dhe partneritetet e migracionit,” thotë Kormann.
Megjithatë, rritja e kthimeve nuk vjen vetëm për shkak të bashkëpunimit të mirë mes vendeve të origjinës, por është edhe pasojë e më shumë kërkesave për azil. Në disa raste, këto vendime merren shpejt. Një pikë tjetër në statistikat e kthimit është se Zvicra përfiton nga sistemi evropian i azilit të Dublinit. Në vitin 2023, tre herë më shumë azilkërkues u dorëzuan në shtetet e tjera të Dublinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *