Zvicër: S’do të ketë detyrim për të pranuar para të gatshme

Shpërndaje lajmin

Sipas Qeverisë zvicerane, një zhdukje e përgjithësuar e parave të gatshme “duhet të shmanget”. Duke thënë këtë, ne nuk duam ta transformojmë mundësinë ekzistuese të përjashtimit kontraktual të pagesave me para në një detyrim.
Në të ardhmen nuk do të ketë asnjë detyrim për të pranuar para të gatshme në Zvicër. Do të ishte “një ndërhyrje serioze në lirinë kontraktuale dhe në të drejtën themelore të lirisë ekonomike”, bën të ditur Këshilli Federal, i cili miratoi një raport për këtë çështje. Dokumenti, i hartuar në përmbushje të një postulati të miratuar nga Parlamenti, thekson se si në Zvicër paraja e gatshme luan një rol të rëndësishëm në krahasimin ndërkombëtar, edhe nëse priret të humbasë rëndësinë në krahasim me mjetet alternative të pagesës. Pandemia e koronavirusit më pas përshpejtoi ndryshimet, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell tutje albinfo.ch.
Megjithatë, paratë e gatshme kryejnë funksione të rëndësishme për ekonominë dhe shoqërinë. Për shembull, siguron akses publik në paratë e bankës qendrore, forcon elasticitetin ndaj krizës në rast të një ndërprerjeje të sistemit të pagesave elektronike, mbron privatësinë dhe u mundëson njerëzve pa llogari bankare të marrin pjesë në jetën ekonomike, thotë ekzekutivi.
Prandaj, për momentin “duhet shmangur” një zhdukje e përgjithësuar e cash-it, nënvizon qeveria. Thënë kjo, qeveria, për arsyet e përmendura më sipër, nuk dëshiron ta shndërrojë në detyrim mundësinë ekzistuese të përjashtimit kontraktual të pagesave me cash. Ndër të tjera, thotë qeveria, nëse do të futej ky rregull do të duhej të bënte një përjashtim për tregtinë online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *