Zvicër: Shkalla e papunësisë, më e ulëta në 20 vitet e fundit

Shpërndaje lajmin

Shkalla e papunësisë në Zvicër ra në 2.2% vitin e kaluar, shkalla më e ulët në 20 vjet, sipas statistikave zyrtare, përcjell albinfo.ch.
Në të njëjtën kohë, sindikatat u ankuan se pagat ishin shumë të ulëta për shumë punëtorë dhe kërkuan më shumë paga.
Të hënën, Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco) tha se shkalla e papunësisë ra nga 3% më 2021, në 2.2% vitin e kaluar.
Kjo korrespondon me 99,577 persona të regjistruar si të papunë mesatarisht çdo muaj. Numri i të papunëve dhe atyre tashmë të punësuar që kërkojnë një pozicion të ri gjithashtu ka rënë në 175,549, por ka shenja të rritjes së kësaj norme në janar.
Shuma e parave të dhëna nga shteti për të kompensuar orët e shkurtuara të punës ishte 366 milionë CHF në vitin 2022, dukshëm më pak nga 4.9 miliardë CHF të paguara gjatë vitit pandemik të 2021.
Por kompanitë zvicerane e kanë më të vështirë të gjejnë talentin e duhur për të plotësuar pozicionet e hapura.
“Me rimëkëmbjen ekonomike dhe rënien e papunësisë, bëhet gjithnjë e më e vështirë për kompanitë të tërheqin punëtorë gjatë vitit 2022”, tha Seco.
Megjithatë, Federata e Sindikatave Zvicerane u ankua të hënën se rritja e pagave nuk po shkon me inflacionin, i cili peshonte në 2.8% vitin e kaluar.
Sindikatat kërkuan një pagë minimale prej 5,000 CHF në muaj për punëtorët që kishin kaluar një praktikë dhe të paktën 4,500 CHF për të gjithë njerëzit në punë.
Federata i bëri thirrje gjithashtu qeverisë që të frenojë rritjen e sigurimeve shëndetësore që do të rriten me 6.6% këtë vit, përcjell tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *