Zvicër: Ushtria kërkon 13 miliardë dollarë për të forcuar kapacitetet e saj deri në vitin 2031

0
Shpërndaje lajmin

Bashkëpunimi ndërkombëtar dhe teknologjitë e reja janë në qendër të strategjisë së re të ushtrisë zvicerane, teksa për të forcuar aftësitë e saj mbrojtëse, ushtrisë i nevojiten rreth 13 miliardë franga deri në vitin 2031, raporton RTS.ch, përcjell albinfo.ch.
Shefi i ushtrisë, Thomas Süssli, në një konferencë për media në kazermat Kloten u shpreh se pushtimi rus i Ukrainës shënoi një “cesurë në sigurinë e Evropës” dhe për këtë arsye, strategjia e re e ushtrisë kërkon të rikthejë në qendër mbrojtjen, pa lënë pas dore mbrojtjen dhe ndihmën ndaj popullatës.
Rreth tri akse
Kjo strategji e re përqendron zhvillimin e ardhshëm rreth tri udhëzimeve: një intensifikimi i bashkëpunimit ndërkombëtar në fushën ushtarake, një përdorim në rritje i teknologjive të reja dhe një evolucion fleksibil me hapa të vegjël, në vend të një reforme të madhe.
Ndërsa 13 miliardë franga të pretenduara nga ushtria u mbuluan nga vendimi i Parlamentit për të rritur buxhetin ushtarak në 1% të PBB-së deri në vitin 2030, situata ka ndryshuar, tha Thomas Süssli. Këshilli Federal në fakt kohët e fundit ka vendosur ta shtyjë këtë horizont për në vitin 2035 si pjesë e konsolidimit të financave federale, prandaj, shuma totale nuk është vërtetuar ende nga autoritetet politike.
Ndër të tjera shefi i ushtrisë tha se ky raport i paraqitur sot do të jetë një “bazë e rëndësishme” për t’iu përgjigjur postulatit 23.3000 të Komisionit të Politikave të Sigurisë të Këshillit të Shteteve në lidhje me forcimin e kapacitetit të mbrojtjes teksa shtoi se përgjigja pritet deri në janar dhe shpreson të “marrë legjitimimin politik” për strategjinë.
Më shumë bashkëpunim ushtarak
Intensifikimi i bashkëpunimit ndërkombëtar, në veçanti me NATO-n dhe Bashkimin Evropian, është i dukshëm në strategji, kjo në fushat e edukimit, trajnimit dhe blerjeve.
Për të garantuar lirinë e veprimit të autoriteteve politike zvicerane, ushtria tregon se duhet të përgatitet për mundësinë e kryerjes së operacioneve në bashkëpunim me forcat e tjera të armatosura, “pasi të kenë rënë detyrimet ligjore që lidhen me neutralitetin”. Nëse është e nevojshme, asgjë nuk duhet të pengojë vullnetin politik për të bashkëpunuar, qoftë në nivel material, organizativ apo procedurash.
Rritja e performancës përmes teknologjisë
Ushtria gjithashtu dëshiron të rrisë përdorimin e teknologjisë për të marrë informacion më të plotë dhe më të mirë. Dixhitalizimi, robotika dhe inteligjenca artificiale duhet gjithashtu ta lejojnë atë të veprojë më shpejt dhe të zvogëlojë rreziqet e shkaktuara nga ushtria.
“Ukraina po na tregon qartë se domeni kibernetik është bërë linja e parë e mbrojtjes,” u tha gazetarëve gjeneralmajor Alain Vuitel, i cili drejton ngritjen e një komande kibernetike e cila duhet të jetë funksionale në fillim të janarit 2024 dhe që tashmë ka 650 punonjës.
Boshti i tretë ka të bëjë me zhvillimin në faza të kufizuara dhe të mirëpërcaktuara, në vend të një reforme të gjerë. Kështu, ushtria synon të rrisë aftësinë e saj për t’iu përshtatur ndryshimeve të shpejta dhe faktorëve të paparashikueshëm në kontekstin e sigurisë ndërkombëtare.
Kjo strategji e re e ushtrisë bazohet në politikën e sigurisë të vendosur nga Këshilli Federal në nëntor 2021. Përfunduar në shtator 2022 për të marrë parasysh mësimet e luftës në Ukrainë, udhëzimet e qeverisë janë veçanërisht të fokusuara në modernizimin e aftësive të mbrojtjes dhe në intensifikimin e ndërkombëtarëve bashkëpunimi ushtarak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *