Zvicra duhet të rivizatojë hartën e zonave të mbrojtjes alpine

0
Shpërndaje lajmin

Zvicra duhet të rivizatojë hartën e saj të zonave të mbrojtura të natyrës për të vazhduar me bimët që janë të detyruara nga ndryshimet klimatike të migrojnë në rajone të ndryshme. Kriteri për mbrojtjen e biodiversitetit po zhvendoset në përputhje me rrethanat, sipas një ekipi kërkimor ndërkombëtar të udhëhequr nga Zvicra, i cili publikoi një studim në revistën “Nature Ecology & Evolution”, transmeton swissinfo.
Studiuesit gjetën boshllëqet më të mëdha në mozaikun e mbrojtjes alpine në Zvicër, siç raportohet nga Instituti Federal Zviceran për Kërkimin e Pyjeve, Borës dhe Peizazhit (WSL) të hënën.
Alpet janë veçanërisht të rëndësishme për mbrojtjen e biodiversitetit, theksuan studiuesit, teksa thuhet se ato janë shtëpia e vetëm e 4500 specieve bimore, pa llogaritur myshqet. Rreth 400 nga këto bimë jetojnë ekskluzivisht në Alpe, shkruan albinfo.ch.
Për studimin, i cili u drejtua bashkërisht nga WSL dhe Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë në Cyrih (ETH Zurich), studiuesit analizuan se ku nevojiten zona të reja të mbrojtura në rajonin alpin, përveç atyre ekzistuese për të mbrojtur biodiversitetin deri më 2050 dhe 2080.
Studiuesit hartuan harta të shpërndarjes për speciet individuale të bimëve – për sot, për 2050 dhe për 2080 – dhe futën zonat e mbrojtura ekzistuese në këto harta. Ata përdorën simulimet e planifikimit të ruajtjes së natyrës për të përcaktuar se ku do të ekzistonin më mirë zonat e ruajtjes së natyrës.
Përderisa Zvicrës i mungojnë zonat e mbrojtura në të gjitha lartësitë sipas analizës, në vendet e tjera janë kryesisht lartësi të caktuara ato që kërkojnë më shumë zona të mbrojtura. Për shembull, lartësitë mesatare në Austri dhe luginat në Francë dhe Gjermani.
Sipas studimit, vetëm 2% e mozaikut ekzistues të zonave të mbrojtura në shtatë vendet alpine ndodhet në Zvicër. Megjithatë, ka një sërë zonash në këtë vend që janë të mbrojtura, por që nuk korrespondojnë me kategoritë I dhe II të Unionit Botëror të Ruajtjes (IUCN) të analizuara në studim, siç pranoi WSL.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *