Zvicra ka vendosur të prezantojë dënime më të ashpra për shoferët e zhurmshëm

Shpërndaje lajmin

Në vitin 2019, zhurma u vlerësua t’i kushtonte Zvicrës 2.8 miliardë CHF, shumica e të cilave (67%) i atribuoheshin shëndetit. Rreth 80% e kësaj lidhej me zhurmën në rrugë. Qeveria do të donte të reduktonte problemin dhe Këshilli Federal kërkoi që një komision ta shqyrtonte këtë javë, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.
Numri i ankesave në lidhje me zhurmën e tepërt të rrugëve është rritur vitet e fundit, tha Këshilli Federal. Sipas Zyrës Federale për Mjedisin (FOEN) më shumë se 1 milion njerëz (12% e popullsisë) janë të ekspozuar ndaj zhurmës së tepërt të rrugës.
Plani i Këshillit Federal synon të thjeshtojë dhe forcojë sanksionet për ata që modifikojnë automjetet ose ngasin në mënyra që krijojnë zhurmë shtesë. Ligjet aktuale lejojnë që ata që bëjnë zhurmë të panevojshme të gjobiten. Megjithatë, qeveria dëshiron që lista e sjelljeve të bezdisshme të zgjerohet dhe të zbatohet gjatë gjithë orës dhe jo vetëm gjatë natës.
Sanksionet e sugjeruara për rrotullimin e panevojshëm të motorëve mund të jenë aq të larta sa humbja e lejes së drejtimit për një muaj nëse fajtori kapet duke e bërë këtë disa herë, përcjell tutje albinfo.ch.
Një mundësi tjetër është një ndalim i plotë për zëvendësimet ose modifikimet e shkarkimit. Automjetet me modifikime të tilla do të ndalohen të hyjnë në Zvicër. Dhe kushdo që kapet me një shter të modifikuar mund t’i kërkohet t’i nënshtrohet kontrolleve të rregullta.
Për më tepër, qeveria federale mund të marrë në konsideratë sigurimin e kantoneve me fonde për të rritur sasinë e kontrolleve dhe policimit lidhur me zhurmën, të cilat mund të përfshijnë instalimin e radarëve akustikë.
Synimi i motoçikletave të zhurmshme, të cilat shpesh janë shumë më të zhurmshme se makinat, mund të jetë gjithashtu i vlefshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *