Zvicra “lëviz” për të zbutur ligjin kufizues për eksportin e armëve

Shpërndaje lajmin

Zvicra ka filluar të punojë për një reformë për të lejuar disa vende të eksportojnë municion të prodhuar nga Zvicra në Ukrainë, pas kritikave ndërkombëtare për ligjin e saj kufizues të eksportit të armëve, sipas gazetës NZZ am Sonntag, përcjell albinfo.ch.
Politikanët liberalë, centristë dhe të ekstremit të djathtë po punojnë për një kompromis në Dhomën e Lartë të Parlamentit, i cili do të lejonte që “një grup i caktuar shtetesh demokratike me kontrollet e tyre të eksportit” të kalojnë municionet zvicerane pa pasur nevojë të konsultohen me Bernën, raportoi gazeta të dielën.
Është lëvizja e parë thelbësore e Zvicrës për të zbutur ligjin kufizues të formuar nga tradita e saj e gjatë e neutralitetit. Vendi është përballur me kritika nga Gjermania dhe Spanja për bllokimin e dërgesave të municioneve në Ukrainë.
Një kompromis në Dhomën e Lartë të Parlamentit mund të arrihet në fillim të shkurtit, sipas gazetës. Megjithatë, do të duhej më shumë kohë që dërgesa e parë të pastrohej, sepse projektligji do të përballej gjithashtu me një shqyrtim të mëtejshëm në Dhomën e Ulët, ku mund të bllokohej nga partitë e krahut të majtë, përcjell tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *