Zvicra ‘lufton’ që refugjatët ukrainas të punojnë

0
Shpërndaje lajmin

Refugjatët e parë ukrainas mbërritën në Zvicër në fillim të vitit 2022. Rreth dy vjet, vetëm 23% janë duke punuar. Këtë javë, qeveria federale tha se dëshiron ta arrijë këtë përqindje në 40% deri në fund të vitit, raportoi SRF, transmeton albinfo.ch.
Përfitimet e integrimit të refugjatëve në fuqinë punëtore janë të qarta. Por, gjetja e punës nuk është gjithmonë e lehtë. Disa kantone zvicerane kanë arritur norma më të larta se të tjerët. Normat priren të ndjekin normat e punësimit në ekonominë e gjerë. Rajonet franceze dhe italishtfolëse të Zvicrës, të cilat kanë norma më të ulëta punësimi, kanë gjithashtu norma më të ulëta punësimi në mesin e refugjatëve ukrainas. Në kantonin e Gjenevës, shkalla e punësimit të refugjatëve është rreth 10%. Tashmë papunësia e lartë në këto kantone do të thotë që të ardhurit po konkurrojnë me shumë punëkërkues ekzistues për çdo punë në dispozicion.
Në anën tjetër të shkallës, më shumë se 51% e ukrainasve në Appenzell Innerrhoden janë duke punuar. Kantonet e vogla ku punësimi mbizotërohet nga pak punëdhënës shpesh ecin më mirë. Në këto vende, gjasat që njerëzit të gjejnë punë nën avullin e tyre duket të jenë gjithashtu më të larta.
Një tjetër histori suksesi është kantoni i Zugut. 32% e refugjatëve ukrainas atje kanë gjetur punë. Fillimisht, qendrat e punësimit u konsideruan si rruga e favorizuar për një punë. Por shpejt u bë e qartë se metoda më e mirë ishte përmes rrjeteve të refugjatëve të krijuar pas mbërritjes në Zvicër. Një faktor tjetër suksesi është numri më i madh i kompanive ndërkombëtare në kanton. Këto përshtaten më mirë me aftësitë ekzistuese.
Një faktor tjetër është struktura ekonomike. Kantonet ku mbizotëron bujqësia dhe mikpritja, kanë zbuluar se ato janë një ndeshje e dobët për aftësitë ekzistuese të shumë refugjatëve. Në Valais, ku dominojnë bujqësia dhe turizmi, vetëm 16% kanë gjetur punë. T’i bësh njerëzit të punojnë në një fushë të re kërkon diçka bindëse, tha për SRF një koordinator i azilit në Valais. Objektivi i punësimit prej 40% i qeverisë është jorealist, tha ai.
Një nxitje që po merret në konsideratë është ofrimi i vizave të qëndrimit për ata që gjejnë punë dhe arrijnë të jetojnë pa pagesa sociale. Shpresohet se kjo mund të rrisë motivimin për të kaluar në një fushë të re pune.
Duke gjykuar nga rezultatet e deritanishme, arritja e punësimit në 40% në gjithë vendin deri në fund të këtij viti duket sfiduese.
Krahasuar me disa vende të tjera, refugjatët ukrainas në Zvicër kanë më pak gjasa të punësohen. Të dhënat nga MB tregojnë se 61% e të rriturve punonin deri në fund të vitit 2023. Përveç kësaj, 68% e atyre që punonin kishin ndërruar sektorin.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *