Zvicra mbetet si qendra kryesore e pasurisë në det të hapur në botë

0
Shpërndaje lajmin

Bankat zvicerane menaxhuan 2.4 trilionë dollarë (2.1 trilion CHF) asete që u përkisnin të huajve të pasur vitin e kaluar, sipas Raportit të fundit të Pasurisë Globale të publikuar çdo vit nga Boston Consulting Group (BCG), raporton Swissinfo, transmeton albinfo.ch.
Hong Kongu mbetet rivali më i afërt i Zvicrës për pasurinë në det të hapur me një industri prej 2.2 trilion dollarësh, ndërsa Singapori po e mbyll shpejt hendekun me 1.5 trilion dollarë asete ndërkufitare.
Një vit më parë BCG parashikoi se Hong Kongu do të kalonte Zvicrën si qendra kryesore e pasurisë në det të hapur në botë deri në fund të vitit 2023. Ky parashikim tani është shtyrë deri në vitin 2025.
Me Kinën që vendosi një bllokim të rreptë të Covid-19 për pjesën më të madhe të vitit të kaluar, hyrjet e parashikuara të pasurisë kontinentale kineze në Hong Kong nuk u realizuan, transmeton tutje albinfo.ch.
“Një nga arsyet kryesore për vonesën është ngadalësimi i rritjes së aseteve kineze si dhe daljet e aktiveve drejt Singaporit, i cili pozicionohet si një ‘strehë e sigurt’, e lidhur ngushtë me Perëndimin,” Michael Kahlich, partner në BCG Zurich dhe bashkautor i studimit, tha për swissinfo.ch.
Në nivel global, bankat ndërkufitare aktualisht po lulëzojnë përballë pasigurisë politike dhe ekonomike, si lufta në Ukrainë dhe inflacioni i shfrenuar global. Kjo rezultoi në 12 trilion dollarë pasuri që kaloi kufijtë kombëtarë vitin e kaluar, tha BCG.
“Tensionet gjeopolitike dhe forcat e tjera makroekonomike kanë shtyrë shumë investitorë të zhvendosin asetet,” tha Kahlich.
Turbulenca bankare
Zvicra rezervoi 4.1% më shumë pasuri ndërkufitare nga tregjet në zhvillim krahasuar me vitin 2021 dhe 2.3% më shumë nga ekonomitë e zhvilluara, sipas Raportit të Pasurisë Globale.
Por lokacione të tjera po provojnë një magnet më të fuqishëm për asetet në det të hapur. Në pesë vitet e ardhshme BCG parashikon një rritje vjetore prej 9% të aktiveve në det të hapur të rezervuara në Singapor dhe 7.6% në Hong Kong krahasuar me 3% në Zvicër. Kjo do të rezultonte që qendrat aziatike të rezervimit të sfidonin dominimin zviceran.
Sektori bankar zviceran aktualisht po përshtatet me kolapsin e Credit Suisse në mars. Klientët e pasur të Credit Suisse tërhoqën 110 miliardë CHF në tre muajt e fundit të 2022 dhe 60 miliardë CHF të tjera në tremujorin e parë të 2023, transmeton tutje albinfo.ch.
Një raport nga grupi i konsulencës KPMG në fillim të këtij muaji tregoi se fluksi i parave të klientëve të rinj në 73 banka private zvicerane (duke përjashtuar UBS dhe Credit Suisse) u ngadalësua vitin e kaluar në një të tretën e vëllimeve të dëshmuara në 2021.
Por Kahlich refuzon të shlyejë Zvicrën, e cila ai beson se do të ruajë tërheqjen e saj ndaj pasurisë së huaj. “Menaxherët zviceranë të pasurisë vazhdojnë të vendosin shiritin për sa i përket produkteve të ofruara, ekspertizës së investimeve dhe thellësisë dhe shumëllojshmërisë së ofertave të shërbimeve,” tha ai.
Pasuria globale në rritje
Investimet financiare morën një goditje vitin e kaluar për shkak të kushteve të pafavorshme ekonomike, sipas BCG. Por asetet e tjera, si prona, e rritën pasurinë totale të matur në raport në 459 trilion dollarë.
BCG parashikon që pasuria globale do të rritet në 600 trilion dollarë deri në vitin 2027, me pjesën e Zvicrës që pritet të rritet në 6.1 trilion dollarë.
Pasuria neto e Zvicrës u rrit 2.5% në 5.4 trilion dollarë, duke e bërë shtetin alpin vendin e 14-të më të pasur në botë kur mat vlerën neto të qytetarëve të saj më të pasur.
Midis këtij grupi janë 740 super të pasur me asete të paktën 100 milionë dollarë, të cilët zotërojnë një të pestën e pasurisë financiare të vendit. 580,000 milionerë zviceranë përbëjnë një grup më të madh se 520,000 milionerë që banojnë në Gjermani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *