April 18, 2021

Zvicra, në prag të krijimit të një kartele imuniteti

Shpërndaje lajmin

Zyrtarët zviceranë janë shprehur në favor të një kartele dixhitale të imunitetit të koronavirusit për të lejuar një ‘kthim në normalitet’, transmeton albinfo.ch.

Me vaksinimet që vazhdojnë në gjithë Zvicrën dhe në gjithë botën, qeveritë kanë filluar të komplotojnë hapat e tyre të parë për t’u kthyer në normalitet.

Ndryshe, e njohur si një ‘karton jeshil’ ose ‘certifikatë vaksinimi’, certifikata ka të ngjarë të jetë një formë e dixhitalizuar e pasaportës ekzistuese të vaksinimit, e cila do t’u jepte të drejtave mbajtësve dhe privilegje të caktuara.

Megjithëse specifikat e sakta të një karte imuniteti të koronavirusit nuk janë përcaktuar në Zvicër, ‘karta’ – e cila do të ishte në formë dixhitale – pritet të ketë dy funksione kryesore: vendore dhe ndërkombëtare, transmeton tutje albinfo.ch.

Nga njëra anë, ajo do të jetë pjesë e një marrëveshje ndërkombëtare, e cila do të lejojë që udhëtimi të ndodhë përsëri.

Nga ana tjetër, ai do t’u lejojë disa privilegje njerëzve brenda vendit – për shembull duke vizituar bare dhe restorante, së bashku me ngjarje dhe duke marrë pjesë në aktivitete sportive dhe të kohës së lirë.

A do të prezantojë Zvicra një kartë ndërkombëtare të imunitetit?

Po. Zvicra tashmë ka treguar se do ta bëjë këtë si pjesë e planit ndërkombëtar të kartonit jeshil të Bashkimit Evropian.

Komisioni i BE-së paraqiti propozimin e tij për një kartë vaksinimi në mes të marsit, e cila duhet të jetë gati para verës.

Brukseli dëshiron të përfshijë Zvicrën në këtë projekt, bazuar në marrëveshjen dypalëshe për lëvizjen e lirë të personave. Ajo që është e nevojshme nga Zvicra është një sistem që është në përputhje me platformën e BE-së, thanë zyrtarët.

Këshilltari Kombëtar Regine Sauter, i cili nisi debatin në këtë temë në parlamentin zviceran, tha se është thelbësore që Zvicra të ndërmarrë veprime, ose “ne do të përfundojmë anash, ndërsa qytetarëve të vendeve të tjera u është lejuar prej kohësh të udhëtojnë lirshëm përsëri”.

Transmetuesi kombëtar zviceran SRF raporton se bërja e kësaj ka të ngjarë të jetë një kusht i anëtarësimit të Zvicrës në Shengen, d.m.th. nëse Zvicra ndryshon pozicionin e saj për këtë çështje, kjo mund të çojë në përfundimin e Marrëveshjes së Shengenit.

Në këtë fazë megjithatë, kjo nuk ka gjasa pasi qeveria ka treguar se do të mbështesë skemën dhe do të marrë pjesë në të. /Albinfo.ch


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *