Zvicra, një parajsë për avionët privatë

0
Shpërndaje lajmin

Gjeneva është aeroporti më i ngarkuar i Zvicrës për avionë privatë (14,582 fluturime private u nisën në 2022-ën). Gjenevë-Paris ishte rruga më e përdorur për avionët privatë.
Përdorimi i avionëve privatë ka marrë hov, veçanërisht në vendin alpin. Sipas një raporti, Zvicra renditet e dyta pas Maltës për fluturimet me avionë privatë për frymë. Përdorimi i tepërt i tyre është jashtëzakonisht i dëmshëm për mjedisin, thotë Greenpeace.
Në vitin 2022, gjithsej 35,269 fluturime me avionë privatë – afërsisht 100 në ditë – u regjistruan në Zvicër, sipas një sondazhi të komisionuar nga Greenpeace, e cituar në një raport të Le Matin Dimanche/SonntagsZeitung të dielën. Zvicra u rendit e gjashta pas Britanisë së Madhe, Francës, Gjermanisë, Italisë dhe Spanjës, transmeton albinfo.ch.
Në bazë për frymë, Zvicra, me popullsinë e saj prej 8.7 milionë banorësh, ishte e dyta pas Maltës me 4,054 fluturime për milion banorë në vitin 2022. Avionët privatë fluturojnë rreth tri herë më shpesh për frymë këtu sesa në Francë ose Angli – dhe pothuajse gjashtë herë më shumë shpesh si në Gjermani, raportoi Le Matin Dimanche/SonntagsZeitung.
Sipas një studimi nga Instituti Amerikan i Studimeve të Politikave, numri i avionëve privatë dhe të biznesit është më shumë se dyfishuar globalisht gjatë 20 vjetëve të fundit dhe pandemia e ka përshpejtuar më tej këtë rritje, përcjell albinfo.ch.
Fluturimet private gjithashtu kanë emetime dukshëm më të larta për kilometër pasagjerësh sesa mënyrat e tjera të transportit. OJQ-ja e Transportit dhe Mjedisit llogarit se avionët privatë janë 5 deri në 14 herë më ndotës për pasagjer sesa fluturimet komerciale dhe 50 herë më ndotës se trenat. Disa avionë privatë lëshojnë dy tonë CO2 në orë, ndërsa gjurma e karbonit e banorëve të BE27 ishte e barabartë me 6.8 tonë për person më 2019 (Eurostat, 2022).
Në vitin 2022, 35,269 fluturime private në Zvicër gjeneruan 166,000 tonë emetime CO2, zbuloi sondazhi.
Në raport, Greenpeace Zvicër bën thirrje për ndalimin e avionëve privatë, përcjell albinfo.ch. Ndërkohë, Shoqata e industrisë zvicerane për aviacionin privat dhe të biznesit nënvizon se fluturimet private gjenerojnë dhjetëra mijëra vende pune dhe miliarda vlerë të shtuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *