Zyra Federale e Energjisë Zvicerane: Këshilla për uljen e faturave të energjisë

0
Shpërndaje lajmin

Ndërsa çmimet e lëndëve djegëse fosile rriten dhe pasiguria e mëtejshme e ofertës dhe çmimeve po afrohet, shumë prej tyre po kërkojnë mënyra për të ulur sasinë që shpenzojnë për energjinë e shtëpisë. Një publikim nga Zyra Federale e Energjisë Zvicerane (SFOE) tregon se ku mund të bëhen kursime, përcjell albinfo.ch.
Rritjet e fundit të çmimeve të lëndëve djegëse fosile nxjerrin në pah paradoksin në qendër të përpjekjeve për të reduktuar ndryshimet klimatike. Si ambientalistë ne duam që bota të djegë më pak dru, qymyr, gaz dhe naftë. Megjithatë, si konsumatorë shumë prej nesh ende dëshirojnë të djegin gaz, naftë dhe dru të lirë ose të konsumojnë energji elektrike të prodhuar duke përdorur lëndë djegëse të ngjashme.
Në vitin 2018, rreth 40% e energjisë elektrike që hynte në rrjetin sinkron të Evropës prodhohej nga djegia e lëndëve djegëse fosile, sipas ENTSO-E, një shoqatë e operatorëve evropianë të sistemit të transmetimit të energjisë elektrike. Zvicra është e lidhur me këtë rrjet, duke eksportuar dhe importuar sasi të konsiderueshme të energjisë elektrike në dhe nga ajo, duke e bërë atë pjesë të një ekosistemi elektrik me lëndë djegëse fosile, përcjell tutje albinfo.ch.
Disa do të argumentonin, me lëndët djegëse fosile me çmime të larta, tani është koha e përkryer për të gjetur mënyra për të përdorur më pak energji, pothuajse e gjitha kjo lidhet drejtpërdrejt ose tërthorazi me pompimin e më shumë CO2 dhe ndotje në atmosferë. Këtu janë 7 këshilla se si të ulni konsumin e energjisë në shtëpi.
Kontrolloni dhe përshtatni temperaturën
Çuditërisht, ngrohja është pjesa më e madhe e konsumit të energjisë në shtëpi. Sipas SFOE, ngrohja përbën rreth dy të tretat e konsumit të energjisë në shtëpi. Ulja e termostateve të ngrohjes me 1°C mund të zvogëlojë 6% në faturat e ngrohjes. Një shtëpi e ngrohur në 18°C ​​do të kushtojë 12% më pak se një shtëpi e ngrohur në 20°C. Sipas revistës Economist, temperatura mesatare e shtëpisë në Mbretërinë e Bashkuar ishte 7°C në 40 vjet. Temperatura mesatare e korridorit të shtëpisë në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 1970 ishte 14°C. Në vitin 2010, temperatura tipike ishte 21°C.
Një sugjerim është të ngrohni dhomën e ndenjes në 20°C dhe dhomat e gjumit në 17°C. Për më tepër, SFOE rekomandon mos ngrohjen e dhomave me dritare të hapura dhe uljen e nxehtësisë kur jeni larg shtëpisë dhe gjatë natës.
Ajri i shkurtër dhe i mprehtë
Kur ajrosni shtëpinë tuaj, SFOE rekomandon hapjen e shumë dritareve gjerësisht për një kohëzgjatje të shkurtër (5 deri në 10 minuta) përpara se t’i mbyllni ato disa herë në ditë në vend që t’i lini dritaret pak të hapura për periudha të gjata kohore.
Shikoni se si laheni
Zgjedhja e dusheve të shkurtra në vend të banjove mund të ulë ndjeshëm faturat e energjisë. Përveç kësaj, përdorimi i kokave të dushit me rrjedhje të ulët mund të shkurtojë faturat e ujit të ngrohtë me 50%. Në shumë raste është e vështirë të ndjesh ndryshimin. Ekzistojnë gjithashtu rregullatorë të rrjedhës së ujit që mund të vidhosen në skajet e shumicës së çezmave për të shkurtuar rrjedhën e ujit.
Fikni pajisjet
Sigurohuni që pajisjet të jenë plotësisht të fikura në vend që të lihen në modalitetin e fjetjes. Pajisjet që vazhdojnë të tërheqin rrymë kur nuk përdoren mund të kushtojnë shtrenjtë. Modemët, printerët, televizorët, kompjuterët dhe sistemet e zërit janë fajtorët kryesorë. Tërheqja e spinës në këto pajisje mund të kursejë nga 100 deri në 200 CHF në vit.
Kaloni në LED
Kaloni llambat në LED. Këto llamba kushtojnë më shumë, por konsumojnë shumë më pak energji dhe zgjasin shumë më gjatë.
Merrni një prizë inteligjente
Prizat inteligjente tregojnë se sa energji elektrike konsumon një pajisje. Këto priza futen në prizën përpara pajisjes. Përdorimi i njërës prej këtyre ndihmon për të identifikuar se cilat pajisje në shtëpinë tuaj thithin më shumë energji elektrike. Pajisjet gjithmonë të ndezura shpesh mund të befasojnë me sasinë e energjisë elektrike që konsumojnë.
Lani rrobat në të ftohtë
Ndonjëherë larja e ftohtë ose larja në 30°C në vend të 60°C do t’i pastrojë mjaftueshëm rrobat. Shmangia e tharëseve të rrobave mund të kursejë gjithashtu një pako. Rrobat e ekspozuara ndaj diellit pastrohen dyfish. Rrezet UV në rrezet e diellit mund të bëjnë mrekulli për aromat e vështira për t’u hequr. Ata gjithashtu veprojnë si një antiseptik, duke sulmuar bakteret dhe grimcat virale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *