Shpërndaje lajmin

Zyrtarët gjermanë të kufirit aktualisht po kontrollojnë pothuajse çdo tramvaj që vjen në Gjermania nga Zvicra. Këshilli Federal tani planifikon të mbrohet nga kjo praktikë e trashëguar, transmeton albinfo.ch.
Që nga mesi i tetorit, policia federale gjermane ka kontrolluar pothuajse çdo tramvaj që udhëton nga Bazeli përtej kufirit në Gjermani. Kufijtë e tjerë kombëtarë me Zvicrën janë prekur gjithashtu. Kushdo që nuk ka dokumente të vlefshme ose do të kthehet në Zvicër ose në një qendër fillestare të pritjes për azilkërkuesit në Gjermani.
Sipas CH Media, çdo inspektim zgjat nga tre deri në dhjetë minuta, gjë që po konsiderohet si shqetësim për udhëtarët që duhet të presin vonesa çdo ditë. Basler-Verkehrs-Betriebe (BVB), për shembull, duhet të ridrejtojë disa rrugë të tramvajit për të parandaluar vonesat shtesë dhe ende ka ankesa nga pasagjerët, shkruan Blick.
3700 hyrje u penguan
Arsyeja e kontrolleve është vendimi i Ministres së Brendshme gjermane, Nancy Faeser (53), për të rivendosur përkohësisht kontrollet kufitare me Zvicrën, Republikën Çeke dhe Poloninë. Në kufijtë kombëtarë të Zvicrës, zyrtarët gjermanë penguan 3700 hyrje në tetor dhe nëntor. Gjermania dëshiron të frenojë emigracionin e paligjshëm. Kontrollet duhet të vazhdojnë të paktën deri në mes të marsit.
Ministrja zvicerane e Drejtësisë në atë kohë, Elisabeth Baume-Schneider (60), nuk ishte shumë entuziaste për vendimin. Këshilli Federal kërkon që Zvicra të përjashtohet sërish nga regjimi i kontrollit. Sidomos sepse tashmë ekziston një plan i përbashkët veprimi kundër migracionit të paligjshëm. Por deri tani pa sukses. Baume-Schneider është i mendimit se puna e policisë ndërkufitare dhe përforcimi i kufirit të jashtëm të BE-së janë të nevojshme për të luftuar migracionin e paligjshëm.
SVP dëshiron të ndjekë shembullin gjerman
Tani ministri i ri i Drejtësisë Beat Jans (59) duhet të merret me dosjen dhe të bindë Faeser të ndryshojë vendimin e saj.
SVP ka kohë që ka bërë fushatë për rikthimin e kontrolleve kufitare në Zvicër. Megjithatë, Këshilli Federal është kundër këtij hapi, sepse Zvicra vazhdon të kryejë kontrolle identiteti për personat e dyshimtë dhe kontrolli sistematik i kufijve është i rëndësishëm vetëm nëse ekziston një kërcënim serioz për sigurinë e brendshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *